MİMARİ KORUMA&RESTORASYON
MİMARİ KORUMA&RESTORASYON
Ankara Haymana Karahoca Köyü Eski Camii Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon Elektrik Tesisatı Projeleri ile Statik Rapor Hazırlanması İşi
Proje Yılı: 2021
Proje Yeri: Karahoca Köyü, Haymana, Ankara
Proje Sahibi: Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Proje Türü: Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri
Proje İçeriği: Çalışma; Ankara'nın Haymana ilçesinde yer alan Karahoca Köyü Eski Camii'nin korunmasına yönelik tespit, analiz, değerlendirme ve önerileri içermektedir. Bu kapsamda yapının mevcut durumunun belgelenmesine yönelik saha çalışmaları ile rölövesi hazırlanarak mevcut durumunun tespitine yönelik veriler toplanmış, malzeme ve yapısal durumuna yönelik sorunlar (statik problemler) saptanmıştır. Sanat tarihi araştırmaları ile yapının özgün hali ve dönem özelliklerine yönelik tüm analitik veriler toplanarak restitüsyon çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen tüm bu veriler sonucunda yapının genel durumu değerlendirilerek bilimsel restorasyon tekniklerine uygun bir şekilde korunmasına/onarımına ilişkin restorasyon projesi kapsamında öneriler sunulmuştur.
Proje Ekibi: H. Gökçe Türkoğlu Güler (Proje Müellifi), Ali Kemal Türkoğlu (Mimari Restorasyon), Fatih Mehmet Tanrıveren (Uzm. Sanat tarihçi), Fatih Aydoğmuş (İnşaat Yük. Müh.), Bekir Ergenç (Elektrik Mühendisi)
Çankırı Atkaracalar Kükürt Köyü Köy Odası ve Misafirhanesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Elektrik Tesisatı Projeleri ile Statik Raporu Hazırlanması İşi
Proje Yılı: 2023
Proje Yeri: Kükürt Köyü, Atkaracalar, Çankırı
Proje Sahibi: Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Proje Türü: Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri
Proje İçeriği: Çalışma; Çankırı Atkaracalar ilçesi Kükürt Köyü 145 Ada 2 Nolu parselde yer alan “Kükürt Köy Odası”nın mevcut durumunun belgelenip bilimsel restorasyon teknikleri doğrultusunda gerekli onarımlar ile yapının geleceğe taşınmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapının analitik rölövesi hazırlanarak hasar durumu incelenmiş, sanat tarihi araştırmaları sonrası restitüsyon önerileri getirilmiş ve restorasyonuna yönelik projeler hazırlanmıştır.
Proje Ekibi: H. Gökçe Türkoğlu Güler (Proje Müellifi), Ali Kemal Türkoğlu (Mimari Restorasyon), Nurhan Ulusoy Vanlı (Sanat tarihçi, Restoratör), İsmail Ulutaş (Elektrik Mühendisi)
Erdemli Ayaş Kumkuyu Roma Dönemi Su İletim Sistemi'nin 715 Ada 3 Parselde kalan bölümüne ait Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projelerinin Hazırlanması
Proje Yılı: 2023
Proje Yeri: Kumkuyu, Erdemli, Mersin
Proje Sahibi: Dikmen Begoğlu İnş.
Proje Türü: Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri
Proje İçeriği: Proje; Mersin ili, Erdemli İlçesi, Ayaş Mahallesinde, 715 ada 3 parselde yer alan 1. Grup anıt tescilli Roma Dönemi Su Yolu'nun korunmasına yönelik çalışmaları içermektedir. Elaiussa Sebaste su sisteminin bir parçası olan su kanalının beşeri nedenlerle kısmi olarak yıkılmış olan kısmının ayağa kaldırılmasını amaçlayan proje kapsamında; yapının mevcut durumu belgelenerek analitik rölövesi hazırlanmış, hasar durumu incelenmiş, arkeoloji araştırmaları sonrası restitüsyon önerileri getirilmiş ve restitüstyon verileri ile malzeme analiz raporundan gelen veriler ışığında restorasyonuna yönelik projeler hazırlanmıştır.
Proje Ekibi: H. Gökçe Türkoğlu Güler (Proje Müellifi), Emrah Aşar (Yüksek Mimar), Dilek Yılmaz (Arkeolog), Ali Kemal Türkoğlu (Mimari Restorasyon)
Yumurtalık Kent Merkezi Kültürel Eksenli Kıyı Aksı Canlandırma Projesi - Kıyı Aksı Çevre Düzenleme Projesi (I. Derece Arkeolojik Sit Alanı)
Proje Yılı: 2022
Proje Yeri: Yumurtalık, Adana
Proje Sahibi: Yumurtalık Kaymakamlığı (Proje Başvuru Sahibi), Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (Proje Ortağı), Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü (Proje Ortağı), Adana Müze Müdürlüğü (Proje Ortağı)
Proje Türü: Arkeolojik Sit Alanı Çevre Düzenleme Projesi
Proje İçeriği: Çukurova Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Fizibilite Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen proje; Yumurtalık'ta bulunan kültürel mirasın ziyaretçilere tanıtımı, sunumu, kent merkezinde ziyaretçiler ve kentliler için sosyal mekanlar oluşturma, Yumurtalık’ta deneyim ve öğrenme mekânı olarak kültürel bir odak yaratma ve kentteki turizm altyapısının geliştirilmesini amaçlamıştır. Bu bağlamda hazırlanan alt projeler; Kıyı Aksı Çevre Düzenleme Projesi (1. derece arkeolojik sit alanı, altyapı, üst Yapı ve ortak Kullanım alanları), Ziyaretçi Karşılama Merkezi Uygulama Projesi, Seyir Terasları Projelerinden oluşmaktadır.
Proje Ekibi: H. Gökçe Türkoğlu (Proje Müellifi), Dilek Yılmaz (Arkeolog), Mahmut Kaya (Makina Mühendisi), Davut Akyüz (İnş. Mühendisi), Mahmut Özkeskin (Şehir Plancısı), Esma Yücedağ (Peyzaj Mimarı)